Lillestrøm Filmklubb
Program høsten 2023

"Aftersun"
(Storbritannia, Charlotte Wells, 2022)
Aftersun (2022) En sjeldent god filmdebut

Elleve år gamle Sophie drar på chartertur til Tyrkia med faren Calum en gang på 90-tallet. Til vanlig bor Sophie hos sin mor, og den årlige ferieturen er derfor en etterlengtet anledning til å tilbringe kvalitetstid med den kule og morsomme faren. Lykkelige ferieøyeblikk flyter over i det melankolske, da Calum har sitt å stri med og prøver å skjule det for Sophie.

Aftersun er en varm skildring av regissør Charlotte Wells' egne barndomsminner. Hun kaller filmen en emosjonell selvbiografi. Paul Mescal (Normal People) briljerer i rollen som Calum sammen med nykommeren Frankie Corio som spiller Sophie. Aftersun ble en av de store snakkisene på filmfestivalen i Cannes, og har blitt nominert til en hel rekke prestisjefylte priser.

"Ingen bjørner"
(Iran, Jafar Panahi, 2022)
Ingen bjørner (2022) Modig og hjertevarm film fra den iranske mesterregissøren Jafar Panahi

To parallelle kjærlighetshistorier, den ene i storbyen og den andre i en liten landsby. I hver av historiene møter parene på en rekke utfordringer knyttet til maktmisbruk, tradisjoner og overtro fra det iranske samfunnet. Regissør Jafar Panahi står selv i sentrum av begge fortellingene, som regissør og observatør.

Panahi briljerer nok en gang med å lage en leken, humanistisk og samfunnskritisk film i en nærmest umulig situasjon, da han har hatt pålagt yrkesforbud som regissør fra iranske myndigheter siden 2010. Panahi har inntil nylig sittet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Han er nå løslatt mot kausjon.

"Blinded by the light"
(England, Gurinder Chadha, 2019)
Blinded by the light (2019) Feelgood Springsteen-oppvåkning

Før hovedfilmen viser vi de to kortfilmene "Kosmos" (30 minutter) og "Å Herregud" (1 minutt). Vi får besøk av manusforfatter Thomas Meldgaard som vil ha en innledning om filmene.

Basert på den sanne historien om Bruce Springsteens største pakistanske fan serveres vi hans feelgood oppveksthistorie i et fremmedfiendtlig England. I den engelske industribyen Luton vokser tenåringen Javed (Viveik Kalra) opp med sin erke-pakistanske familie. Mor og far emigrerte fra Pakistan på 1960-tallet, og har nå jobbet seg opp til middelklassen i et av byens finere strøk.

Da den dominerende faren mister jobben på bilfabrikken blir livet dystert for unge Javed - han finner trøst, styrke og fremtidstro i sangtekstene til en arbeiderklassesønn fra industribyen Freehold, NJ - Bruce "The Boss" Springsteen blir hans ledestjerne. Regissert av britiskpakistanske Gurinder Chadha, som stod bak feelgood-braksuksessen "Bend it Like Beckham", blir vi med på unge Javeds opp- og nedturer, får se baksiden av Thatchers oppgjør med fagbevegelsene og den harde økonomiske omstillingen, blir vitne til britisk reinspikket rasisme mot innvandrere fra den tidligere kolonien India/Pakistan, samt helt ordinære tenåringers bekymringer og gleder.
Omtale: Tor Aavatsmark, Lyd & Bilde

"Voice"
(Norge, Ane Hjort Guttu, 2023)
Voice (2023) En smart, original og tankevekkende film om dilemmaer i de digitale massemedienes tid

Hvem kan fortelle din historie? En dokumentarfilmskaper møter kritiske spørsmål om representasjon og medbestemmelse når hun vil lage film om unge aktivister i filmverkstedet "VOICE".

På filmverkstedet "VOICE" i Groruddalen i Oslo lærer ungdom å lage filmer med mobiltelefon, om ting som opptar dem. Med veiledning fra de voksne aktivistene Dawit, Sara og Juan diskuterer de hverandres filmer og publiserer dem på nettet - også når innholdet er kontroversielt. Når "VOICE" blir oppsøkt av filmskaperen Rhea, som vil lage en dokumentar om dem for NRK, oppstår en konflikt: Hvilken rett har hun som utenforstående til å fortelle deres historie? Aktivistene krever mer og mer innflytelse, og Rhea må strekke seg langt for å lage en "demokratisk" filmproduksjon.

"Harens år"
(Finland, Rist Jarva, 1977)
Harens år (1977) En klassiker basert på romanen Harens år av Arto Paasilinna

En finsk reklamedirektør orker ikke mer av bylivets stress og mas, hopper plutselig av karrierekarusellen, og gjenoppdager naturen i skog og mark i selskap med en skadet hare.

Filmen fikk Jussi-prisen (tilsvarende norsk Amanda) for Beste regi og Beste manus. Filmen er basert på forfatter Arto Paasilinnas store gjennombruddsroman ved samme navn. Det ble regissør Risto Jarvas siste film.
Omtale: Cinemateket, Verdensteateret

"Corsage"
(Østerrike / Frankrike / Tyskland, Marie Kreutzer, 2022)
Corsage (2022) Tidløs og opprørsk kvinnekamp

Korsettet, dette skjønnhetsforvrengende torturinstrumentet, er ett av de fremste symbolene på historisk kvinneundertrykkelse. I filmen "Corsage" representerer det også hovedpersonens trange bevegelsesmuligheter og hvordan hun er bundet til sin status og andres forventninger til henne.

Vicky Krieps, en av Europas fremste skuespillere, gjør en interessant rolle som får en historisk figur til å fremstå nærmest kontemporær i en fiksjonell kontekst. Inntrykket forsterkes av regissør Marie Kreutzers spennende stilvalg, der det 19. århundrets adel skildres med det 21. århundrets forfall som bakteppe. Historien starter i Wien i 1877, der keiserinne Elisabeth av Østerrike (Vicky Krieps) forsøker å navigere seg gjennom en hverdag der rykte, renommé og representasjon er avgjørende for både henne og keiser Franz Joseph.
Omtale: Birger Vestmo, NRK

"Spotlight"
(USA, Tom McCarthy, 2015)
Spotlight (2015) Briljerende skuespillerprestasjoner og et drivende engasjement preger den Oscar-vinnende filmen Spotlight

Spotlight forteller historien om hvordan en liten gruppe av journalister i avisen Boston Globe avslørte at den katolske kirken hadde dekket over at en stor andel prester hadde begått overgrep mot barn. Den lille gruppen med gravende journalister kalles Spotlight, og derav filmens tittel. Spotlight baserer seg på virkelige hendelser og dette gir filmen en helt egen nerve, og det at virkelighet og fiksjon møtes på godt vis må skuespillerstaben ta mye av æren for.

I Spotlight-gruppa møter vi Michael Keaton som deres leder Robby. Keaton klarer på en glimrende måte å fremme en trygg, kunnskapsrik og målrettet journalist. Filmen vant Oscar for både beste film og beste originalmanus.
Omtale: Ann Mari Nettum, Kinomagasinet

"Alle hater Johan"
(Norge, Hallvar Witzø, 2022)
Alle hater Johan (2022) Snurrig og underfundig bygdekomedie

Alle hater Johan er en hjertevarm komedie om livet til Johan, en einstøing med hest og sans for sprengstoff, som aldri helt blir tatt inn i varmen i lokalmiljøet. Vi følger hans kamp for tilhørighet i bygda og den livslange, uforløste kjærligheten til nabojenta, som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstiden.

Dette er regissør Hallvar Witzøs første spillefilm. Erlend Loe har skrevet historien.