Lillestrøm Filmklubb

Program høsten 2008


15. september

"Son frère"
(Frankrike, 2003)
Son frère (2003) To brødre prøver å legge ulikhetene til side når en av dem blir alvorlig syk

Thomas har distansert seg fullstendig fra sin bror Luc. Men når Thomas så får en alvorlig og uhelbredelig blodsykdom bestemmer han seg for at han trenger Luc allikevel. De to blir uadskillelige og det sterke båndet begynner å tære på de nærmeste som føler seg utstøtt. Thomas far kan ikke forstå hvorfor Thomas ikke bekjemper sykdommmen med sterkere vilje.

For denne filmen ble Chéreau belønnet med Sølvbjørnen under filmfestivalen i Berlin 2003.


29. september

"Sweet movie"
(Frankrike, 1973)
Sweet Movie (1973) De mest bisarre bildene noensinne festet til celluloiden

Salvador Dali ville henrykt rusket seg i bartene. Luis Buñuel ville ha klappet i hendene. Henry Miller ville ha humret anerkjennende: Med "Sweet Movie" har Dusan Makavejev nådd frem til en grunnleggende forakt både for kommunistiske og det kapitalistiske borgerskap, og han bruker en ikke liten del av filmen til å slenge ut et solid hån mot deres verdier. Knapt noe menneske skal kunne gå ufornærmet ut av kinoen etter denne harselasen over sløseriet som målsetning for vårt kapitalistiske samfunn, mordet på vår barnlige oppdagertrang og kjønnsglede i kommunismen.

Filmens røde tråd er denne: Frøken Verden 1984 blir valgt i et TV-show. Jomfruer fra alle kanter av kloden bestiger en gynekologisk undersøkelsesstol, hvor fagmannen - og fjernsynskameraet - undersøker deres jomfrudom. Frøken Canada viser seg å være den mest fullkomne, og vinner førsteprisen, som er å gifte seg med verdens rikeste ungkar - ikke ulikt en av dagens tv-sendte realityserier. Imidlertid ledes hun ut på en odyssé som fører henne gjennom en rekke makabre og vanvittige opplevelser, før hun ender sitt liv i en absurd striptease i en sjokoladebinge.
(Cinemateket i Bergen)

13. oktober

"Platform"
(Kina, 2000)
Platform (2000) Det kinesiske samfunnet på 80-tallet, sett gjennom popkulturen

I "Platform" følger vi livet til fire venner gjennom en turbulent tiårsperiode av kinesisk historie (1979-1989). I den lille byen Fenjang (hvor regissør Jia selv kommer fra) driver vennene en teatergruppe og framfører propagandastykker til ære for Mao. Når landet åpner seg opp for det frie marked forandrer alt seg. Mote, musikk og annen vestlig påvirkning snur livet på hodet for vennene, som nødvendigvis må gjennomgå noen forandringer parallelt med samfunnet de lever i.

Filmen tar oss med gjennom endringene i det kinesiske samfunnet på 80-tallet, sett gjennom popkulturen, som beveger seg fra maoistisk propaganda til taiwansk popmusikk.
(Cinemateket i Oslo)

27. oktober

"Drømmeslottet"
(Norge, 1986)
Drømmeslottet (1986) Wam og Vennerøds skildring av livet i et kollektiv

"Drømmeslottet" er Wam og Vennerøds andre del av trilogien om 68-generasjonen. Denne gangen er det det gylne 70-tallet Wam og Vennerød så presist portretterer. Vi er i en tid da fellesskapstanken begynner å slå sprekker og individualismen, egoismen og annen styggedom fester grepet. I trilogiens siste del, Adjø solidaritet, slår styggedommen ut i full blomst.

Filmens ramme er tre ektepar og deres tilsammen fem barn. I årevis har de tre ekteparene snakket om å flytte sammen i kollektiv, men det er blitt utsatt gang etter gang. Nå er tiden inne for å slå sine pjalter sammen, og de kjøper et stort, gammelt trehus som de danner kollektiv i. Ideen om det perfekte kollektiv vokser og de drømmer om å tilbringe resten av sine dager i den store villaen. De har pusset, skrapt og malt i et helt år da filmen starter. Det nærmer seg ettårsdagen for innflyttingen, noe som selvsagt skal behørig feires med stort kalas.

10. november

"Ravnen"
(Frankrike, 1943)
Ravnen (1943) Fantastisk fransk noir-thriller, og en av filmene som ga opphav til betegnelsen "den franske Hitchcock"

Henri-Georges Clouzots bitende, men feiltolkede, "Le Corbeau" er lagt til en liten landsby under den tyske okkupasjonen, der mystiske brev dukker opp overalt. De anonyme brevene kobler innbyggere til blant annet alkoholisme, utroskap og aborter, og ingen kan føle seg trygge. Det tar ikke lang tid før en heksejakt er i gang for å få bukt med denne giftige pennen – som går under aliaset "Le Corbeau", Ravnen.

Le Corbeau er en fantastisk noir-thriller, og en av filmene som ga opphav til betegnelsen "den franske Hitchcock".
(Cinemateket USF)

24. november

"Donnie Darko"
(USA, 2001)
Donnie Darko (2001) Nyskapende og sprudlende film som allerede har blitt en kultklassiker!

Donnie Darko er 15 år og diagnostisert schizofren. Ved hjelp av tung medisinering og hyppig psykoterapi fungerer han forholdsvis greit i hverdagen, mens han om nettene stadig blir hjemsøkt av underlige mareritt.

En natt viser kjempekaninen Frank seg for Donnie, med beskjed om at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Sammen med sin nye usynlige venn setter Donnie seg fore å redde universet og unngå apokalypsen, en oppgave som blant annet innebærer å dekode alle symbolene for å løse tidsreisens mysterier.


8. desember

"Det Lila sa"
(Frankrike, 2004)
Det Lila sa (2004) En sensuell og sterk film fra regissøren av West Beyrouth

Chimo drømmer om en dag å bli forfatter, mens han henger sammen med de dårlige vennene sine i en fransk-arabisk forstad til Marseille. Den flørtende Lila har nettopp flyttet inn i nabolaget, og Chimo både fascineres og frastøtes av henne. Med sine 16 år og engleaktige utseende er hun overraskende seksuelt frampå med en ytterst direkte og saftig språkbruk. Kameratene til Chimo er mest opptatt av å kommentere hennes korte skjørt eller komme med slibrige antydninger, men i all hemmelighet utvikler Chimo og Lila et nært vennskap.

"Det Lila sa" er basert på den bestselgende franske romanen som dumpet ned på et forlags-skrivebord midt på nitti-tallet. Spekulasjonen går fortsatt om hvorvidt Chimo eksisterer, og om den slående pulserende, livlike og rå teksten er selvbiografisk. Filmen er både erotisk ladet og kledelig sjenert på samme tid, og Lila (i Vahina Giocantes vakre skikkelse) fremstår både som en mannlig fantasi og en tøff og sårbar jente. Regissør Doueiri har laget en ytterst lekker film med drømmeaktige sekvenser og vakker musikk.

TIL HOVEDSIDEN

SF KINO LILLESTRØM - FILMWEB - NORSK FILMKLUBBFORBUND