Lillestrøm Filmklubb

Program høsten 2012


27. august

"Första divisionen"
(Sverige, 1941)
Första divisionen (1941) Den første store svenske flyfilmen

Den unge fenrik Bråde kommer til flyskvadronen for å tjenesegjøre der. Han treffer sin gamle kamerat fra flyskolen, som måtte avbryte utdannelsen for å kunne forsørge familien, og vennen ble derfor aldri mer enn sersjant. Bråde melder seg for skvadronsjef Stålhberg. Stålhberg og hans far var en gang flyverkamerater, men faren styrtet og omkom etter å ha kollidert under en flyøvelse med Stålhberg.

På skvadronen er kaptein Hansson sjef for første divisjonen. Han har forlovet seg med en ung sosietetsdame, Mona Falkstedt, som vil at han skal forlate flyvåpenet. Hun vil ikke gå i stadig dødsangst og en dag kanskje bli "flyverenke". Hun truer med å bryte forlovelsen om han ikke slutter å fly. En annen pilot, løytnant Sperling, har fått problemer med øynene og får flyforbud av legen. Den unge Bråde har styrtet en gang tidligere, og har tilbrakt den siste tiden på sykehus. Den første ordren han nå får, er å omgående starte å fly igjen.

3. september

"Battle of Britain"
(Storbritannia, 1969)
Battle of Britain (1969) Storfilm om "Battle of Britain"

Året er 1940. På tross av hjelp fra England har Frankrike falt i nazistenes hender. For å forsvare sitt eget land, ser engelskmennene seg nødt til å trekke styrkene sine tilbake fra kontinentet og forberede forsvaret av øyriket. England er det siste hinderet på nazistenes vei til totalt herredømme over Europa, og slaget om Storbritannia er nært forestående. En meget sentral brikke i forsvaret av de britiske øyene var luftforsvaret; Royal Air Force. De var nazistene tallmessig underlegne både i antall flyvere og materiell, men britene hadde en fordel av å utkjempe slaget på egen jord. I tillegg var nazistene så seiersvante og så arrogante at de dermed undervurderte de engelske styrkene.

Dette er det historiske utgangspunktet som etter hvert skulle bli til filmen "Battle of Britain". Og for et utgangspunkt! Her er det jo både action og drama, helter og skurker. Og det beste av alt, det var en sann historie! Så gjenstod det bare å overføre dette til filmlerretet. Det skulle bli den berømte produsenten Harry Salzman og regissøren Guy Hamilton, teamet bak blant annet flere av James Bond-filmene, som tok på seg den oppgaven. De ble raskt enige om at de skulle prøve å gjenskape det som virkelig skjedde. Dette skulle ikke være en film om superhelter som sloss mot de slemme nazistene.

10. september

"The Dam Busters"
(Storbritannia, 1955)
The Dam Busters (1955) En film som gjenskaper den sanne historien om Operasjon Chastise

The Dam Busters er en britisk film fra 1955 som gjenskaper den sanne historien om Operasjon Chastise. I 1943 bombet RAF 617-skvadronen demningene ved Möhne, Eder og Sorpe. Filmen bygger på bøkene The Dam Busters (1951) av Paul Brickhill, og Enemy Coast Ahead (1946) av Guy Gibson.

Filmen er i to deler. Den første delen handler om Wallis streven med å utvikle en fremgangsmåte for å angripe dammene i Tyskland, de allierte håpet å ramme tungindustrien til Tyskland. Bombene skylle synke når de hadde truffet dammene, som ville øke ødeleggelsen. Filmens andre del forteller om selve utførelsen av bombingen.

17. september

"633 Squadron"
(Storbritannia, 1964)
633 Squadron (1964) En sann historise om bombingen av nazistenes anlegg for produksjon av rakettdrivstoff dypt inne i en norsk fjord

Spenning, eventyr, dristighet og mot på den krigsherjede himmelen over Nord-Europa utspiller seg i dette voldsomme luftdramaet fra andre verdenskrig. To Oscar vinnere fører an på den imponerende rollelisten: Cliff Robertson og George Chakiris. Robertson, en ivrig flyger i virkligheten, spiller en kamptrøtt pilot hvis skvadron i det britiske flyvåpenet blir sendt på et tilsynelatene selvmordsoppdrag mot nazistenes anlegg for produksjon av rakettdrivstoff dypt inne i en norsk fjord. Chakiris spiller en motstandsmann hvis skjebne er èn av mange ironiske sider ved det velskrevne manuset. For å lage denne filmen, som er basert på en sann historie, ble en skvadron av de legendariske Mosquito-Jagerbomberene reddet fra skrothaugen.


1. oktober

"Anita & meg"
(Storbritannia, 2002)
Anita & meg (2002) En fargerik historie, spekket med glamrock og 70-tallsmote

En fargerik historie, spekket med glamrock og 70-tallsmote! Året er 1972, og vi møter 12 år gamle Meena i en landsby i England. Hennes foreldre er fra India. Hjemme spiser de indisk mat og feirer indiske høytider. Meena tilværelse, omgitt av indiske slektninger og venner, endres brått da engelske Anita flytter inn i nabohuset. Anita er 14, hun er blond, vakker og frekk. Anita er akkurat slik Meena ønsker å være. De blir bestevenner. I tillegg til hormoner, ny lillebror, opptaksprøver, gutter, og en venninne som ikke er slik hun trodde, må Meena gjøre noen viktige valg.


15. oktober

"Frukthandlerens fire årstider"
(Tyskland, 1971)
Frukthandlerens fire årstider (1971) En av Fassbinders mest publikumsvennlige filmer

Etter nesten å ha blitt drept i løpet av sin tid i Fremmedlegionen reiser Hans Epp tilbake til Tyskland og blir ønsket velkommen av sin mors ord: "Det er alltid slik. De unge og gode guttene blir drept. Men sånne som du kommer alltid tilbake…". Som ung drømte han om å bli noe viktig. Nå trekker han sin falleferdige, gamle fruktvogn langs bakgårdene, konstant tynget med knuste forventninger. En tvangstrøye pålagt ham av moren som viser sin forakt åpent for alle som vil høre på, hans kone som manipulerer ham og hans livs store kjærlighet som valgte en annen mann med høyere sosial status. I sitt ønske om betingelsesløs kjærlighet, respekt og selvoppfyllelse styrter hans Epp mot undergangen.
Innholdsreferat fra Lovefilm


29. oktober

"Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2012"
(Norge, 2012)
Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2012 Ni av de beste kortfilmene fra festivalen i Grimstad i 2012

Vi viser en samling med ni av de beste norske kortfilmene fra festivalen i Grimstad i 2012. Filmene er valgt ut og utgitt av filmklubbforbundet i samarbeid med kortfilmfestivalen. Kortfilmskaperne har velvillig stilt filmene til disposisjon.



12. november

"Vinduet mot bakgården"
(USA, 1954)
Vindu mot bakgården (1954) En av Hitchcocks aller beste filmer

Husker du gleden over å bli syk da du var liten? Du fikk ligge på sofaen under dyna, fullt oppvartet og, viktigst av alt, du fikk se på TV hele dagen!

Den vanligvis så aktive nyhetsfotografen L.B. Jefferies er i en lignende situasjon. Han har brukket benet og er henvist til sin leilighet. Denne for ham uvante tilværelsen tærer på tålmodigheten, og siden han ikke har noen TV begynner han ved hjelp av kikkert heller å studere sine naboer på den andre siden av båkgården. Etter en del kjedsommelige, men innimellom kinky, iaktagelser får han etterhvert en mer spesiell interesse i leiligheten til Lars Thorwald; han mener nemlig bestemt at Thorwald har myrdet sin kone. En smule sjokkert over sin venn som har kastet seg inn i kikkerens perverse verden, tror ikke Jefferies bekjente noe på ham. Snarere et utslag av litt for heftig fantasi nå som han er tvunget til å ta det med ro, mener de. Men ytterligere observasjoner viser at Jefferies muligens kan ha rett.
Trondhim Filmklubb

3. desember

"Blikktrommen"
(Tyskland/Frankrike/Polen/Jugoslavia, 1979)
Blikktrommen (1979) Et surrealistisk epos om et samfunn i kaos

"Blikktrommen" er fabelen om Oskar Matzerath, basert på Günther Grass’ surrealistiske roman ved samme navn. Filmen beskriver to tiår i Danzigs historie. I en periode hvor den omstridte byen slites mellom gryende nazisme og økende konflikter mellom byens polske og tyske befolkning, vokser Oskar opp med en polsk biologisk far og en tysk adoptivfar.Oskar fødes inn i en evig sirkel av dobbelmoral og hykleri, og gjennomskuer fra første stund de voksnes løgner og fortielser. Han nekter å bli en del av de voksnes verden, og bestemmer seg på sin treårsdag ganske enkelt for å slutte å vokse. Oskar velger å forbli fanget i en barnekropp for å unngå å vokse inn i de voksnes bedragerske verden.

Til samme treårsdag får han også en blikktromme i gave, en tromme som skal bli hans kjæreste eiendel, en eiendel han aldri gir slipp på og er villig til å drepe for å beholde. Med trommen og et skingrende skrik som forsvarsvåpen møter Oskar fremveksten av Det Tredje Riket, invasjonen av Polen, Holocaust og det hykleriske etterkrigs-Europa. "Blikktrommen" delte Gullpalmen med Apokalypse nå! i Cannes i 1979, og fikk Oscar for beste utenlandske film samme år
Magnus Holtermann, Bergen Filmklubb

10. desember

"Windjammer"
(USA, 1958)
Windjammer (1958) En amerikansk film som følger seilasen til Christian Radich fra Oslo til Karibien ogn New York

"Windjammer" er en amerikansk film hvor filmteamet fulgte seilskipet "Christian Radich". Det var den første filmen som ble tatt opp i Cinemiracle som gav de som så den en spektakulær opplevelse av seilasen på 17 500 nautiske mil.

Skipet og dets besetning ble filmet under seilasen fra Oslo, over atlanterhavet til Karibien, så videre til New York og derfra tilbake til Oslo. Verdenspremiere var ved Grauman’s Chinese Theatre i Hollywood, den 8. april 1958, og filmen gikk i 35 uker.

TIL HOVEDSIDEN

SF KINO LILLESTRØM - FILMWEB - NORSK FILMKLUBBFORBUND