Lillestrøm Filmklubb
Program høsten 2017

"45 år"
(Storbritannia, 2015)
45 år (2015) En film om sprengkraften i det usagte

Det er bare en uke til Kate og Geoffs bryllupsdag, og planleggingen går sin gang. Så får Geoff et brev. Hans første kjærlighet Katya, som omkom da de var på tur sammen i de sveitsiske Alpene for nesten 50 år siden, har blitt funnet dypt inne i en isbre. Hendelsen avslører en vel bevart hemmelighet fra fortiden og får store konsekvenser for ekteskapet og det kommende jubileet. Innen festen skal gå av stabelen er det usikkert om de har noe å feire.

"45 år" er en film om sprengkraften i det usagte og hva noe fra fortiden kan gjøre med et forhold. Regissør Andrew Haigh slo gjennom med Weekend (2012), som ble hyllet av både anmeldere og filmfestivaler verden over.

"Monster"
(USA, 2003)
Monster (2003) Basert på den sanne historien om USAs første kvinnelige seriemorder

Basert på den sanne historien om USAs første kvinnelige seriemorder. Aileen Wournos (Charlize Theron) vokste opp under kalde og grusomme omstendigheter. Hun ble utsatt for mishandling og seksuelt misbruk, og ble ignorert av sin mor. I en alder av 13 rømmer hun hjemmefra, blir prostituert og narkoman. Filmen følger Aileen i perioden fra 1989-1990. En skjebnesvanger periode med store følelsesmessige kontraster, hvor hun opplever sin første og eneste store kjærlighet i møtet med kvinnen Selby, samt tar konsekvensen av sitt hat til menn.

Charlize Theron vant for denne rollen Oscar for Beste kvinnelige skuespiller. Hun vant også Golden Globe og Sølvbjørnen i Berlin for beste kvinnelige hovedrolle i "Monster".

"Mytteriet på Caine"
(USA, 1954)
Mytteriet på Caine (1954) En av Humphrey Bogarts aller beste roller.

Under 2. Verdenskrig får det lille krigsskipet U.S.S. Caine ny kaptein ved navn Francis Queeg. Kapteinen er krigsveteran og strammer hardt inn på disiplinen om bord. Dessverre er han også ekstremt hissig og irrasjonell, hvilket etterhvert blir så stort et problem at de øvrige offiserer overveier mytteri på tross av de store konsekvensene. Filmen er basert på en roman med samme navn av Herman Wouk fra 1951. Den vant Pulitzer-prisen.

Humphrey Bogart spiller kaptein Francis Queeg. Filmen ble nominert til 7 Oscar-priser inkludert 'Best Picture' og 'Best Actor'.

"El Clasico"
(Irak / Norge, 2015)
El Clasico (2015) En sjarmmagnet om store drømmer

To kurdiske brødre reiser til Spania på et farefullt oppdrag, og på en falleferdig firhjuling, med ett mål for øye: Å møte Cristiano Ronaldo. Brødrene Alan og Shirwan lever i en kurdisk småby i Irak og har aldri vært utenfor landets grenser. Alan ønsker å gifte seg med sin hemmelige kjæreste Gona, men hennes far, skomakeren Jalal, er sterkt imot dette.

Alan blir desperat. Han vet Jalal er en stor fan av Real Madrid, og at han har laget et par eksklusive spesialsko som han drømmer om at Ronaldo skal få. Alan stjeler skoene, overbevist om at hvis han kommer seg til Spania og får levert skoene til Ronaldo, vil han vinne Jalals datter. Brødrene setter kursen mot Madrid i kjærlighetens og fotballens navn.

"Gimme Shelter"
(USA, 1970)
Gimme Shelter (1970) Klassisk rockedokumentar om Rolling Stones

Rolling Stones var headlinere på festivalen som ble arrangert på Altamont Speedway, utenfor San Fransisco, den 6.desember 1969. Inspirerte av Woodstock-festivalen, 4 måneder tidligere, gikk dessverre mye galt for arrangørene. At Hells Angels tok seg av sikkerheten var nok en av grunnene.

Filmen vises på Martins Pub i Lillestrøm i samarbeid med Martins. Det er fri inngang.

"Sønner"
(Norge, 2006)
Sønner (2006) De beste hensikter. De verste resultater.

Lars er en 25-åring på stedet hvil i livet. Han vil bare gjøre godt, men evnene er ikke alltid på høyden. En dag begynner han å mistenke en gammel kjenning for å tukle med tenåringsguttene i bydelen. Lars går til kamp. Det får uante og farlige følger.

Lars er badevakt i en svømmehall på østkanten i Oslo. Han har et godt hjerte, men temperamentet antennes fort og voldsomt. En dag får Lars en ubehagelig overraskelse i svømmehallen. Han drar kjensel på Hans, en middelaldrende mann som har et rykte for å tukle med tenåringsguttene i bydelen. Lars varsler Anja, sjefen i svømmehallen og bestevennen Jørgens samboer, om at Hans er en trussel og må utestenges fra hallen. Anja mener Lars må skjerpe seg og ikke anklage folk uten beviser. Så kommer Lars i kontakt med Tim, en gutt som har vært sammen med Hans. Lars går til aksjon. Fornuften forsvinner og raseriet overtar. Lars aner ikke hvor mye skade han er i ferd med å gjøre.

"The Lobster"
(Hellas, 2015)
The Lobster (2015) En film om kjærlighet, men noe helt utenom det vanlige

I en nær fremtid er single uønskede. Reglene tilsier at single må sendes til et hotell, der de i løpet av 45 dager må finne seg en partner. De som ikke lykkes med dette, vil bli omskapt til et dyr (etter eget valg) og satt ut i skogen. En mann ender opp med å rømme fra hotellet og ut i skogen. Der møter han opprørsbevegelsen, og forelsker seg i en av dem. Men dessverre er dette i strid med reglene.

"The Lobster" er en nøkternt surrealistisk, men også uhyre presis skildring av kjærlighet i internettets tid. Morsom, trist og treffende – med glitrende prestasjoner fra hele skuespillerensemblet.

"Mississippi i flammer"
(USA, 1988)
Mississippi i flammer (1988) Basert på en sann historie om rasemotivert drap i Mississippi

To FBI-agenter (Hackman, Dafoe) blir sendt til Jessup, Mississippi, for å etterforske en forbrytelse der tre borgerrettighetsforkjempere har forsvunnet på mystisk vis. En av de tre er svart, de to andre er hvite jøder. Dafoe er en rett fram, humørløs Harvard-mann. Han vet lite om forholdene i sørstatene og hans metoder fører ofte til farlige situasjoner. Hackman er tidligere sørstats-sheriff, rund og omgjengelig og kjenner forholdene ut og inn. De to møter store problemer i arbeidet, motstand både fra de skyldige og fra den svarte befolkning, som blir terrorisert til taushet. Den fryktløse Dafoe aner imidlertid et hull i den ugjennnomtrengelige muren, og Hackman hvet hvordan hullet skal utnyttes.

Filmen er basert på en sann historie om det rasemotiverte drapet på tre borgerrettighetsforkjempere i Mississippi i 1964. Den vant Oscar for beste foto og ble nominert i ytterligere seks kategorier (blant annet beste film og beste regi).

"De dødes tjern"
(Norge, 1958)
De dødes tjern (1958) Den ultimate norske grøsseren

Seks venner er på hyttetur i Østerdalsskogene nær et myteomspunnet tjern. Hyttas eier er forsvunnet og liket av hunden hans blir funnet ved bredden av tjernet. Er han blitt offer for de gåtefulle, dragende maktene i de dødes tjern? Kåre Bergstrøms filmatiseringen av kriminalromanen til Bernhard Borge, alias André Bjerke, som også spiller i filmen, er noe så sjeldent som en norsk grøsser.

Den utmerker seg også ved utsøkt fotografering som første norske film i det nye bredformatet Agascope, og Gunnar Sønstevolds tolvtoneinspirerte musikk er kanskje noe av det beste som er skapt av norsk filmmusikk. Filmen var en stor suksess i sin samtid, både hos publikum og kritikerne og er fremdeles i stand til å skape gode grøss.