Lillestrøm Filmklubb
Program høsten 2019

"The Favourite"
(Storbritannia Irland USA, 2018)
The Favourite (2018) Forfriskende vitalt kostymedrama

I det tidlige 18. århundre er England i krig med Frankrike. Likevel blomstrer andeløp og ananasspising. En skjør dronning Anne (Olivia Colman) sitter på tronen, og hennes nære venn Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) styrer landet i hennes sted, grunnet Annes dårlige helse og endrede temperament.

En dag kommer en ny sjarmerende tjener, Abigail Masham (Emma Stone) til slottet, og Sarah tar henne under sin vinge. Etter hvert som krigspolitikken blir mer tidskrevende for Sarah, ser Abigail på dette som en mulighet for å fylle rollen som dronningens følgesvenn. Deres spirende vennskap gir henne en sjanse til å oppfylle sine ambisjoner, og hun kommer ikke til la noen kvinne, mann, politikk eller kanin stå i veien.

"Purple Rain"
(USA, 1984)
Purple Rain (1984 Musikkfilm med Prince

I 1984 slapp Prince sitt sjette album, Purple Rain, og både fansen og musikkanmelderne var strålende fornøyde. En knapp måned senere kom filmen, som var fullspekket med høydepunkt fra plata og glitrende konsertsekvenser.

Med løse referanser til Prince sitt eget liv, følger filmen den ambisiøse, men selvdestruktive musikeren The Kid. Musikken er hans fluktmetode fra en vanskelig familiesituasjon, og han holder seg mye på nattklubben First Avenue sammen med bandet sitt The Revolution. Begjær og bandstridigheter, tragedier og intriger, rufsete Minneapolis og fløyelsbelagt funk – Purple Rain har alt en musikkfilm trenger, og fenger fremdeles!

"Lykkelige Lazzaro"
(Italia, 2018)
Lykkelige Lazzaro (2018) En nydelig og magisk historie om et uventet vennskap

Vi er på et udefinert sted på den italienske landsbygda, i et tidløst miljø isolert fra omverdenen. En eksentrisk bøling mennesker jobber på tobakksplantasjen Inviolata der den overdådige Luna-familien styrer med hard hånd. Blant arbeiderne finner vi Lazzaro. Han er ikke som alle de andre. Det uskyldsrene ansiktet og den naive fremtoningen taler nærmest om noe engleaktig, noe løftet over menneskenes ellers grådige vesen. Når et uventet vennskap med herskapets utsvevende sønn Tancredi begynner å ta form, vil det vise seg at det er mye ved denne gutten som overskrider vår oppfatning av hva som er virkelig.

Lykkelige Lazzaro vant prisen for beste manus i Cannes og beste film på Tromsø internasjonale filmfestival.

"Psycho"
(USA, 1960)
Psycho (1960) Hitchcocks skrekkfilm som sprengte grenser

Marion Cranes kjæreste Sam Loomis er for nedtynget av gjeld til at de kan gifte seg. Når sjefen hennes betror henne et større pengebeløp tilhørende en kunde, stjeler hun pengene. I et forrykende uvær søker hun nattely på Bates Motel. Bortsett fra innehaveren Norman Bates er stedet tomt, og han inviterer henne hjem til seg selv og sin syke mor. Marion overhører en krangel mellom Norman og hans meget dominerende mor, hvor moren nekter henne adgang til huset. Tilbake på motellrommet bestemmer hun seg for å ta en dusj før hun legger seg…

Få skrekkfilmer har vel som Hitchcocks klassiske freudianske gyser medført så mange søvnløse netter som Psycho gjorde det i 1960. Filmen punkterte alle andre filmer i sin genre og betydningen den har hatt for filmskapere etter Hitchcock er nærmest ubegrenset.

"Kvinne på krigsstien"
(Island, 2018)
Kvinne på krigsstien (2018) En islandsk feelgood-film om en kvinnes kamp mot monstermastene

Halla erklærer krig. Mot aluminiumsindustrien. Til vanlig er hun en ydmyk kordirigent, men bak fasaden lever hun et dobbeltliv som brennende engasjert, buespennende miljøaktivist. Egenhendig iverksetter hun spektakulære aksjoner for å få bukt med monstermastene en gang for alle – Halla er beredt på å risikere alt for å beskytte de islandske viddene!

Kvinne på krigsstien vakte stor begeistring da den hadde premiere i Cannes, og er en frisk, energisk og kritikerrost oppfølger til Benedikt Erlingssons forrige film Om hester og menn.

"They Shall Not Grow Old"
(USA, 2019)
They Shall Not Grow Old (2019) Første verdenskrig slik soldatene opplevde den

28 juni er det 100 år siden fredsavtalen i Versailles ble signert som symboliserte slutten på den første verdenskrigen.

Den Oscarbelønnede regissøren Peter Jackson (Lord of the Rings, The Hobbit, King Kong) har skapt en realistisk dokumentarfilm om krigen ved å bruke nyrestaurerte filmklipp fra journalister som har blitt fargelagt og fått lydspor med stemmer fra krigsveteraner som ble spilt inn på 60-tallet.

"Paris, Texas"
(Vest-Tyskland Frankrike, 1984)
Paris, Texas (1984)) En vakker roadmovie som skildrer menneskelig fortvilelse

Paris, Texas åpner med en panorering over et ørkenlandskap vi kjenner igjen fra John Fords klassiske westernfilmer. Gjennom dette landskapet kommer en skikkelse imot oss. Den ensomme vandreren er ingen stolt og høyreist cowboy, men en utslitt stakkar i en loslitt dress, tydelig utmattet, og med blikket stivt festet på et punkt i horisonten.

Gullpalmevinneren Paris, Texas er både et familiedrama og en roadmovie. Filmen nyanserer den amerikanske drømmen om den funksjonelle familiens sentrale posisjon, ved å skildre enkeltmenneskets utilstrekkelighet.

"Birds of Passage"
(Colombia, 2018)
Birds of Passage (2018) Et slående narko-epos

Colombia 1968: Lenge før Pablo Escobar er et navn på alles lepper, legger en familie fra Wayuu-folket grunnstenen for narkotikahandelen som landet skal bli kjent for.

Når den unge, nygifte Rapayet selger litt marihuana til noen amerikanere fra Fredskorpset blir denne handelen starten på en stor business. Snart er Rapayets familie regionens rikeste og mektigste. Men rikdommen kommer med en høy pris. Stammens overhode, den mektige Ursula, frykter at de ignorerer forfedrenes formaninger og en brutal krig om makt og penger bryter ut. Krigen setter ikke bare livene til familien på spill, men også hele deres kultur og tradisjoner.

"Amatører"
(Sverige, 2018)
Amatører (2018) En hjertevarm, morsom og sjarmerende film om tilhørighet og fellesskap

Det lille stedet Lafors prøver å lokke til seg den tyske lavpriskjeden Superbilly, noe som vil skape mange etterlengtede arbeidsplasser. Kommunen utlyser en videokonkurranse og venninnene Dana og Aida går i gang med pågangsmot, smarttelefon og selfiestang. Filmen jentene lager om hjemstedet samsvarer imidlertid ikke med det glansbildet kommunen ønsker å vise frem.

Gabriela Pichler følger opp "Spise Sove Dø" (2012) med en hjertevarm, morsom og sjarmerende film om tilhørighet og fellesskap. "Amatører" vant hovedprisen både på Göteborg filmfestival og Oslo Pix.