Lillestrøm Filmklubb

Program våren 2014


3. februar

"Wolf Children"
(Japan, 2012)
Wolf Children (2012) En vakker animert spillefilm som vant både Sølvspeilet og publikumsprisen under Film fra Sør-festivalen i 2012

Et varulvdrama utspiller seg i en japansk by. Den unge jenta Hana møter en dag en langlemmet gutt med bustete lugg på lesesalen. De forelsker seg brått, og kjærligheten mellom de to viser seg å overvinne det meste. Når fullmånen svulmer på himmelen, skyter brunragget pels ut av det vakre ansiktet hans og de delikate fingrene hans forvandles til ugjenkjennelige klør. Hana lar seg ikke skremme og blir ved hans side. Sammen får de barna Ame og Yuki, som begge arver den sagnomsuste tvedelingen.

"Wolf Children" er en vakker animert spillefilm fra regissør Mamoru Hosoda. Filmen vant både Sølvspeilet og publikumsprisen under Film fra Sør-festivalen i 2012.

24. februar

"The Curse of the Jade Scorpion"
(USA, 2001)
The Curse of the Jade Scorpion (2001) En hyllest til screwball komediene fra 30- og 40-tallet

Woody Allens film er en hyllest til screwball komediene fra 30- og 40-tallet, med sine kjappe dialoger og vittige vendinger. Betty Ann Fitzgerald (Helen Hunt) er en effektiviseringsekspert, innleid for å gjøre forsikringsselskapet mer moderne og strømlinjeformet. Hennes metoder oppfattes som en trussel av veteranen C.W. Biggs (Woody Allen) som er av den gamle skolen. Sammen er de som olje og vann.

Under et sceneshow på en nattklubb blir de hypnotisert (ved hjelp av tittelens jadeskorpion), og senere blir Biggs kommandert av hypnotisøren til å stjele de selvsamme juvelene selskapet hans forsikrer! Biggs har selv ingen erindring om at han har gjort dette, og galskapen utvikler seg når han setter i gang etterforskning for å finne ut hvem som er ansvarlig for tyveriet.

3. mars

"I de beste hjem"
(Frankrike, 2012)
I de beste hjem (2012) En fransk svart komedie med thrillerelementer som kan minne om Woody Allen på sitt beste

16 år gamle Claude skriver en stil som vekker interessen til fransklæreren Germain. Stilen er en velformulert utlevering av hjemmet til Claudes klassekamerat. Germain blir nysgjerrig på elevens litterære talent, og han oppmuntrer ham til å skrive videre om det han observerer. Læreren blir dratt inn i guttens skildring av livet innenfor husets fire vegger og spesielt interessen for klassekameratens mor. Dette utløser en rekke hendelser som hverken Claude eller Germain har kontroll over.

"I de beste hjem" er en svart komedie med thrillerelementer som kan minne om Woody Allen på sitt beste. François Ozon er regissøren bak filmer som "Swimming pool" og "Potiche – Frustrert fransk frue". Dette er hans skarpeste, frekkeste og beste film på mange år. Skuespillerne er førsteklasses. Hovedrolleinnehaver Fabrice Luchini er et kjent ansikt fra fransk film. I de andre rollene finner vi Kristin Scott Thomas og Emmanuelle Seigner i toppform – og nykommer Ernst Umhauer er et funn i rollen som Claude.

17. mars

"Only Lovers Left Alive"
(USA, 2013)
Only Lovers Left Alive (2013) En vampyrfilm fra Jim Jarmusch

En ny Jim Jarmusch-film er alltid en begivenhet og fortsatt, etter mer enn 30 år som regissør, er han i stand til å overraske. Hvem ville trodd at hans nyeste film skulle være en vampyrfilm? Men hvorfor ikke? Han har definitivt jobbet innenfor etablerte genrer før, som western og krim, for så å vri filmen ut av konvensjonenes klamme klør og lande noe som er helt hans eget.

Så også med Only Lovers Left Alive. Vampyrfilmen har potensiale til å dvele ved store og essensielle spørsmål omkring den menneskelige eksistens, og ved å ha hovedpersoner som er 3000 år gamle, kan man definitivt reflektere over historiens gang, og hva som rører seg i menneskesinnets innerste gjemmer.

31. mars

"Marketa Lazarova"
(Tsjekkoslovakia, 1967)
Marketa Lazarova (1967) Et storslagent mesterverk kåret til tidenes beste tsjekkiske film

Den mørke middelalder. Basert på en roman av den tsjekkiske avantgarde-forfatteren Vladislav Vancura, betegner denne episke og grandiose filmen fra 1967 seg som et storslagent mesterverk satt til det tolvte århundre.

Vi er i middelalderen, på 1200-tallet. En blodig feide mellom to rivaliserende klaner pågår. Tidens mentalitet og mytiske atmosfære blir skildret på en uortodoks måte i denne unike filmen. "Marketa Lazarová" ble i 1998 kåret til tidenes beste tsjekkiske film.


28. april

"Siste tjeneste"
(USA, 1974)
Siste tjeneste (1974) Kritikerrost amerkansk dramakomedie med Jack Nicholson

"Siste tjeneste" er en kritikerrost amerikansk dramakomedie fra 1973 med Jack Nicholson, Otis Young og Randy Quaid i hovedrollene. Filmen er regissert av Hal Ashby og er basert på en 1971-roman med samme tittel skrevet av Darryl Ponicsan. Filmen handler om to festglade marinesoldater som får i oppdrag å transportere en 18-årig marinesoldat til militærfengsel for tyveri. Veien dit tar flere dager og underveis oppstår det et vennskap mellom de tre. Filmens indre handling er samfunnskritisk.

"Siste tjeneste" ble meget god mottatt av kritikerne og har oppnådd så mye som 92% på filmsiden Rotten Tomatoes. Jack Nicholson ble tildelt prisen for beste mannlige skuespiller ved Filmfestivalen i Cannes for rollen. Han ble året etter tildelt en BAFTA-pris for samme rolle. Det kan også nevnes at både Nicholson og Randy Quaid ble nominert til hver sin Oscar for innsatsen. Filmen ble samme år nominert til Gullpalmen.

12. mai

"Fellinis Roma"
(Italia, 1972)
Fellinis Roma (1972) Et fiksjonalisert, mytologisk blikk på Roma

På samme måte som Amarcord er en idealisert versjon av Fellinis egen barndom i Rimini, er "Fellinis Roma" et fiksjonalisert, mytologisk blikk på Roma. Innledningsvis ser vi hvordan bildet av Roma og pubertetens frenetiske seksualitet uløselig knyttes sammen i en ung manns hode. Gjennom et stadig opptog av barmfagre prostituerte, motebevisste prester, elleville komikere, hysteriske filmarbeidere og seksuelt frustrerte ungdommer, møter vi en by preget av kaos og vitalitet.

Når skuespillerinnen Anna Magnani dukker opp mot slutten av filmen, er det som en ring er sluttet. Både hun og Fellini fikk sine store gjennombrudd i Rosselinifilmen Roma, åpen by og nå møtes de igjen i hennes aller siste film. For Fellini blir Magnani stående som inkarnasjonen av alle Romas motsetninger: "Hun kunne på en måte stå som et symbol på Roma, et Roma sett som en hore og en vestalinne, aristokratisk og utslitt, trist og komisk – jeg kunne ha fortsatt til i morgen."

26. mai

"The Thief of Bagdad"
(USA, 1924)
The Thief of Bagdad (1924) Imponerende stumfilm som kulminerte karrieren til Douglas Fairbanks

Amerikansk stumfilm innen eventyr sjangeren, regissert av Raoul Walsh, og produsert og skrevet av Douglas Fairbanks. Filmen kulminerte karrieren til Douglas Fairbanks, som ikke var ukjent i "swashbuckling" eventyrfilmer som "Robin Hood", "Zorro" og "De Tre Musketerer".

Fairbanks spiller en tyv som i løpet av et innbrudd i kalifens palass forelsker seg i datteren hans. Ved å utgi seg for å være en prins noen dager etter, kommer han seg inn på nytt for å fange datterens øye. Flere tester må han gjennom for å gjennoppstå som en virkelig prins. Heftige spesial effekter (for den tiden) , flyvende tepper o.l. og massevis av arabisk inspirerte effekter. Filmsettet var gigantisk, hele 26 mål (Hollywoods største noensinne). Lett å drømme seg bort i scenene med lysskimrende gulv, svimlende høye arabiske byggverk, flyvende tepper, drager og flyvende hester. Alt dette takket være scenografigeniet William Camoron Menzies.

2. juni

"Treet"
(Australia / Frankrike, 2010)
Treet (2010) En oppløftende og mytisk historie om en familie i sorg

Charlotte Gainsbourg spiller hovedrollen i dette nydelige og vakre dramaet om Dawn som må forsone seg med tapet av sin mann og lære å leve videre alene med sine fire barn. Familien bor i et hus på en gold slette i Australia. Ved huset står et majestetisk tre. Den bestemte og reale datteren Simone velger å være lykkelig fremfor å begrave seg i sorgen. Redningen finner hun i treet, som blir stedet hvor hun fortsatt kan snakke med faren. Og treet responderer. Når moren innleder et forhold til en annen mann, tar naturen over huset. "Treet" er en oppløftende og mytisk historie om en familie i sorg, båret av én etablert og én kommende stjerne: Charlotte Gainsbourg og Morgana Davies.

Som Julie Bertuccellis strålende debutfilm "Tiden etter Otar" fra 2004, handler "Treet" om kvinner som må forsone seg med tap. Og et friksjonsfylt mor-datter-forhold. Filmen var avslutningsfilmen på Cannes-festival i 2010.

16. juni

"Cornelis"
(Sverige, 2010)
Cornelis (2010) En film om en av Nordens aller største musikklegender - Cornelis Vreeswijk

"Cornelis", med Hans-Erik Dyvik Husby (eks-Turboneger) i hovedrollen, er en film om en av Nordens aller største musikklegender - Cornelis Vreeswijk. En gripende, opprørende og vakker film, fylt med hans egen musikk.

Livet til Cornelis var et hardt kunstnerliv som begynte på nytt like mange ganger som det havarerte. Men først og fremst er det en film om en mann som hele sitt liv søkte etter kjærlighet og bekreftelse. I hovedrollen som visesangeren Vreeswijk møter vi norske Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete. Husby er mest kjent som sanger og frontfigur i bandet Turboneger, men har også gjennom høsten 2009 spilt hovedrollen i publikumssuksessen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret i Oslo.

TIL HOVEDSIDEN

SF KINO LILLESTRØM - FILMWEB - NORSK FILMKLUBBFORBUND