Lillestrøm Filmklubb
Program våren 2017

"El Club"
(Chile, 2015)
El Club (2015) De fortapte presters forening

I et hus i en landsby ved havet bor det fire prester og en nonne. De har blitt avskjediget i unåde og lever skjermet fra samfunnet rundt dem. Bundet av en regelstyrt hverdag har de allikevel et behagelig liv. En dag blir de konfrontert med sin tabubelagte fortid. Et tidligere offer står på dørstokken - og tvinger dem til å forsvare seg med både nebb og klør.

Pablo Larraín, regissøren av Stem nei, gir med EL CLUB en intelligent, provoserende og satirisk skildring av den katolske kirkes aller mørkeste side. Filmen vant Sølvbjørnen Grand Jury Prize på filmfestivalen i Berlin.

"Being There (Velkommen Mr. Chance)"
(USA, 1979)
Being There (Velkommen Mr. Chance) (1979) Et av høydepunktene i Peter Sellers karriere

Gartneren Chance (Peter Sellers) har hele livet bodd isolert i et hus i Washington DC – det eneste han vet om verden, er det han får se på tv. Da den eldre arbeidsgiveren hans dør, blir Chance kastet ut. Tilfeldigheter fører ham til hjemmet til en høytstående politiker. Chances naive utsagn blir feiltolket som dyp visdom, og snart beveger den naive mannen seg stadig høyere opp i maktens korridorer.

Da Peter Sellers leste Jerzy Kosinskis bok om Chance, visste han umiddelbart at dette var en rolle han måtte. Derfra tok det ni år før han omsider fikk et studio til å produsere filmen. Sellers ble Oscar-nominert for sin innsats i filmen, men tapte mot Dustin Hoffman, som vant for rollen i Kramer mot Kramer.

"Sorte Sjeler"
(Italia, 2014)
Sorte Sjeler (2014) Velspilt skildring av mafiaens klamme grep om den italienske samfunnsorden

Luciano er en gudfryktig geitebonde. Hans yngre brødre har trådt inn i ndranghetaen - Calabrias svar på Sicilias Cosa Nostra - som Luciano ikke ønsker befatning med. Sønnen ser derimot opp til hvordan onklene setter seg i respekt, og når han forsøker å gjøre det samme, rokker det ved årelange allianser og en inneforstått omertà.

Milevis fra Martin Scorseses glattpolerte gangsterutspill finner vi Sorte sjeler, en edruelig og uhyre velspilt skildring av mafiaens klamme grep om den italienske samfunnsorden. Et tålmodig manus betaler seg i en inngående kjennskap til karakterenes indre liv; når spenningen strammes til, er blikkvekslingene så talende at de kan avleses. I rollen som maktesløs far er Fabrizio Ferracane gåsehudfremkallende god.

"Filmvisning"
(USA, 2016)
En hyllest til 50-tallets sjangerfilmer

Av rettighetsmessige grunner kan vi ikke opplyse her om tittelen på filmen vi viser denne mandagen. Det opplyses bare til filmklubbens medlemmer. Denne komedien fra 2016 er en hyllest til 50-tallets sjangerfilmer.





"Miraklet i Viskan"
(Sverige, 2015)
Miraklet i Viskan (2015) Rolf Lassgård briljerer i morsomt landsbydrama

Bjarne og Malin Nyman bor sammen med døtrene Moa og Fanny i Viskan, en svensk småby ved bredden av elva Ljungan. På den andre siden av elva bor Malins foreldre Halvar og Gerda, men Bjarne har aldri kommet godt overens med svigerfar. Det skyldes gammelt agg, og det faktum at Halvar ved pensjonsalder motvillig lot Bjarne ta over som daglig leder i sitt tidligere så framgangsrike flyttebyrå Englunds Expressbyrå. Nå er det dårligere tider for firmaet. En dag tar Malin den skjebnesvangre turen over elva for å få sin far til å garantere for et lån Bjarne vil ta opp.

Rolf Lassgård, kjent fra "Min store, tjukke far" og filmene om Kurt Wallander, spiller rollen som den velmenende Bjarne Nyman.

"Hannah Arendt"
(Tyskland / USA, 2012)
Hannah Arendt (2012) Hennes tanker forandret verden

"Hannah Arendt" er et intelligent og gripende portrett av en av det 20. århundrets fremste tenkere. Filmen utspiller seg i perioden 1961 - 1964 da Arendt dekket rettssaken mot nazi-krigsforbryteren Adolf Eichmann i Jerusalem. Den svært kontroversielle artikkelen hun skrev for The New Yorker skapte skandale verden over og var opphavet til begrepet ""Ondskapens banalitet".

Regissør Margarethe von Trotta gjør et formidabelt comeback med denne filmen. Barbara Sukowa (som spiller hovedrollen) vant den tyske filmprisen for sin rolleprestasjon.

"Havet brenner"
(Italia, 2016)
Havet brenner (2016) Gullbjørnvinner fra Berlin

Lampedusa er en liten øy i Middelhavet. For desperate flyktninger som kommer i synkeferdige båter har denne øya vært det første møtet med Europa. I "Havet brenner" rettes fokuset mot øyas beboere, og deres forsøk på å la hverdagen gå sin gang mens det koker i bølgene rundt dem.

Filmen følger mottaket ved havnen, den lokale radioverten Guiseppe og legen Pietro, som med sitt rolige vesen hjelper utslitte flyktninger. Aller tettest kommer vi imidlertid på 12 år gamle Samuele. Han er fra en fiskerfamilie, men holder seg for det meste på land der han jakter småfugl med en selvlaget sprettert. Lykkelig uvitende om omfanget av katastrofen der ute, har han likevel en dragning mot det store og ukjente havet.

"Unga Sophie Bell"
(Sverige, 2015)
Unga Sophie Bell (2015) Et drama om store følelser, oppbrudd og mørke hemmeligheter

Sophie og Alice er bestevenner og nybakte studenter med livet foran seg. Jentene planlegger å flytte til Berlin og utforske verden, men planene knuses da Alice plutselig forsvinner under mystiske omstendigheder. Sophie bestemmer seg for å selv undersøke hva som har skjedd.

"Unga Sophie Bell" er spillefilmdebuten til Amanda Adolfsson. Hun ble tildelt Stockholms Filmfestivals spillefilmstipend i 2012, som gjorde det mulig for henne å lage denne filmen. Den hadde premiere under samme filmfestival i 2014.

"Heart of a Dog"
(USA, 2016)
Heart of a Dog (2016) Mellom drøm og virkelighet

Man trenger ikke å være hundeelsker for å la seg fascinere av Laurie Andersons personlige og hjertevarme filmessay om menneskets beste venn.

Det som i utgangspunktet er en fortelling om hennes avdøde, pote-malende og pianospillende terrier Lolabelle, rommer en strøm av refleksjoner rundt eksistensielle temaer som kjærlighet, drømmer og tap, og ettervirkningene av terrorangrep. Filmen befinner seg et sted mellom et lekent dikt, en nydelig komposisjon og et vakkert kunstverk - mellom drøm og virkelighet.

"Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2016"
(Norge, 2016)
Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2016 Høydepunkter fra Kortfilmfestivalen i Grimstad

Denne samlingen rommer noen av fjorårets beste kortfilmer i Norge, plukket ut på Kortfilmfestivalen i Grimstad av Filmklubbforbundets styre og ansatte. Animasjon, kunstfilm, korte dokumentarer, fiksjon, eksperiment, og mer er representert.