Lillestrøm Filmklubb
Program våren 2018

"En underbar jävla jul"
(Sverige, 2015)
En underbar jävla jul (2015) En dag for avsløringer, misforståelser og pinlige situasjoner

27 år gamle Simon og Oscar har vært sammen i tre år. Sammen med deres gode venninne Cissi, har de kjøpt ett hus i Bromma. Hele huset har et stort behov for renovering, men det er ett rom som har blitt satt som første prioritet. Barnerommet. Det står allerede ferdig ettersom Cissi er 9 måneder på vei. Men hvem er faren til barnet? Det kan være enten Oscar eller Simon… Sammen skal trioen skape en familie. I nesten ett år har de holdt dette hemmelig for familiene deres, men nå kan de ikke vente lengre. Hemmeligheten må frem. Og hvilket tidspunkt passer vel bedre å fortelle nyheten enn dagen der alle familiene er samlet. Nemlig på selveste juleaften! Dagen da alle skal elske hverandre og være snille mot hverandre.

Helena Bergström er oppvokst i en teaterfamilie. Bergström gikk ut av Teaterhögskolan i Stockholm i 1988 og slo igjennom som skuespiller i 1992 i den kjente filmen Änglagård, som ble kjent i hele Norden.

"Leviathan"
(Russland, 2014)
Leviathan (2014) Et mesterverk fra dagens Russland.

Kolia lever et enkelt og tilbaketrukket liv i en liten by ute ved Barentshavet. Han bor sammen med en ung kone, som arbeider på fiskefabrikken, og en trassig tenåring fra et tidligere ekteskap.Kolia eier ikke mye, men han har en nydelig villa med flott utsikt over havet. Det er et deilig sted.

Det synes også borgermesteren. Han har lagt sin elsk på eiendommen til Kolia og forsøker etter hvert med alle midler å få kloa i den. Men Kolia har ikke tenkt å gi seg uten kamp og kontakter en gammel venn fra militæret som har blitt skarpskodd advokat i Moskva. Han graver opp grums om borgermesteren.

"Personal Shopper"
(Frankrike, 2016)
Personal Shopper (2016) Mote, ensomhet og spøkelse

I "Personal Shopper" møter vi Maureen, spilt av Kristen Stewart. Hun er mote-assistent til Kyra, en modell og fashonista spilt av Nora von Waldstätten. Maureen farter rundt i Paris og London etter eksklusive klær og smykker til Kyra. Men du må ikke tro at dette er en lettbeint The Devil Wears Prada. Maureen er også et medium, en som kan kommunisere med de døde, og historien bringer frem en rekke paranormale fenomener når hun forsøker å finne spor av sin nylig avdøde bror. Merkelige ting begynner å skje.

Oliver Assayas er en mesterregissør fra Frankrike. Med filmer som "Clouds of Sils Maria", "Irma Vep" og "Clean" han han vært en sentral art house-reggisør som blander det vakre og det fryktelige. Han er blant annet dypt inspirert av Robert Bresson, men har samtidig skapt sitt eget filmspråk. Filmen fikk strålende mottagelse i blant annet Cannes, og Assayas fikk prisen for beste regissør.
Omtale fra Cinema Neuf

"Elsker deg for evig"
(Danmark, 2002)
Elsker deg for evig (2002) En film om å miste kontrollen, å satse på den store kjærligheten

Vi møter fire mennesker og deres plutselige og uforberedte møte med livets skrøpelighet, og sist men ikke minst: kjærlighetens styrke. Cecilie (Sonja Richter) og Joachim (Nikolaj Lie Kaas) er unge og svært forelsket i hverandre. De skal gifte seg, og har et langt og deilig liv foran seg (tror de i hvertfall). Men så går det riktig galt, plutselig er alt forandret. Den store omveltningen skjer ikke bare for dette unge paret, men også for Marie (Paprika Steen) og Niles (Mads Mikkelsen). Marie og Niels er begge i slutten av 30-årene, og lever i et lykkelig ekteskap med tre barn som de har sammen. Alt ser ut til å bare være idyll, de er selve bildet på den vellykkede danske kjernefamilie anno 2002.

Men ekteskapet settes på en hard prøve, da Niels forelsker seg lidenskapelig i Cecilie. Spørsmålet er om Niels og Cecilie er klare for å gi slipp på alt for sin kjærlighet. En ting er sikkert: ingenting kan bli som før!

"Den allvarsamma leken"
(Sverige, 2016)
Den allvarsamma leken (2016) Ny filmatisering av den store svenske kjærlighetsromanen

Ikke lenge etter at den unge journalistspiren Arvid Stjärnblom kommer til Stockholm for å arbeide i en avis møter han Lydia Stille, som er datter av en kjent landskapsmaler. De to forelsker seg umiddelbart, men på starten av 1900-tallet ligger ikke forholdene til rette for at to ubemidlede unge mennesker skal kunne gifte seg for kjærlighetens skyld. Såret og forbitret inngår de hvert sitt fornuftsekteskap, og ser ikke mer til hverandre før de ti år etter møtes igjen ved en tilfeldighet. Tiden har imidlertid ikke lagt noen demper på deres lidenskap, og de to innleder et hemmelig forhold.

"Den allvarsamma leken" er basert på en roman av Hjalmar Söderberg fra 1912, og er blitt filmatisert to ganger tidligere – sist i Anja Breiens versjon fra 1977. Spørsmålet om hvorvidt mennesket kan oppleve ekte kjærlighet er like relevant i dag som for hundre år siden, og i filmskaper Pernilla Augusts drakt har Söderbergs drama fått en tidsriktig oppdatering, som like fullt er tro mot originalen.

"Om kropp og sjel"
(Ungarn, 2017)
Om kropp og sjel (2017) Gullbjørnvinner fra Berlin

Et møte på et slaktehus i Budapest er starten på en intens kjærlighetshistorie. Den er både surrealistisk, fantasifull og jordnær på samme tid.

Maria og Endre, to stille og sjenerte mennesker, finner ved en tilfeldighet ut at de har nøyaktig samme drøm hver natt. De er forundret, vantro og litt redde. For et merkelig sammentreff! På klumsete vis forsøker de å gjenskape drømmen i fullt dagslys. Det blir både triste, morsomme, rørende og mislykkede forsøk. Kan de overvinne sine indre barrierer og finne hverandre?

"Hva vil folk si"
(Norge, 2017)
Hva vil folk si (2017)) Gripende og sterk fortelling om et far-datter-forhold

16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

"Hva vil folk si" er et rørende og intenst drama om det vanskelige forholdet mellom en far og en datter. Det er fortellingen om en ung jente som må finne sin egen vei. Nisha spilles av 18 år gamle Maria Mozhdah som gjør sin første store filmrolle. Faren spilles av Adil Hussain som har spilt i en lang rekke av indiske og internasjonale filmer, blant annet "Life of Pi".

"Kammerpiken"
(Sør-Korea, 2016)
Kammerpiken (2016) Et virtuost og sensuelt drama om intriger, kjærlighet og hevn

En falsk greve klekker ut en intrikat plan for å tilrane seg formuen til en japansk adelsjente som er enearving til sin onkels palass. Han betaler en ung, kvinnelig lommetyv for å ta seg jobb som kammerpike i palasset og berede grunnen for hans inntreden i familien. De to unge jentene utvikler et uventet nært forhold og herfra går ingenting som planlagt.

"Kammerpiken" er adaptert fra walisiske Sarah Waters' roman Renkesmed, men handlingen er flyttet fra viktoriatidens England til Korea tidlig på 1930-tallet, da landet var under japansk okkupasjon. Park Chan-wook har tidligere laget filmer som "Oldboy", "Lady Vengance" og "Thirst".

"Touch of Evil"
(USA, 1958)
Touch of Evil (1958) Barokk og overdådig film noir

"Touch of Evil" åpner med en av filmhistoriens mest berømte, lengste og beste tagninger, en utrolig kjøring- og krantagning som krysser grensen mellom Mexico og USA. En bil som også krysser grensen eksploderer, og en rik amerikaner og elskerinnen hans omkommer. En mexikansk narkotikaagent, Mike Vargas (Charlton Heston) er på bryllupsreise med sine kone, spilt av Janet Leigh, men finner denne saken mer interessant. Den amerikanske politimannen Hank Quinlan, i Orson Welles´ fantastisk grusomme skikkelse, etterforsker også saken – på en annerledes og langt mer effektiv måte.

"Touch of Evil" er en barokk og overdådig film noir, en type hardkokt kriminalfilm som ble laget på 40- og 50-tallet. I denne filmen tas alle virkemidlene som kjennetegner disse filmene ut i det ekstreme; skygger, mørke, skjeve kameravinkler, kynisme, sammenkobling av vold og seksualitet etc. Touch of Evil regnes for den siste virkelige film noir.

"Den andre siden av håpet"
(Finland, 2017)
Den andre siden av håpet (2017) Finsk, sort dramakomedie på sitt beste

En syrisk flyktning og en finsk handelsreisende er begge på søken etter et bedre liv, og en dag møtes de ved en tilfeldighet i Helsinkis asfaltjungel. To ulike mennesker tar springfart inn i en ny og ukjent verden.

"Den andre siden av håpet" er en hjertevarm og sjarmerende film om ulike menneskeskjebner og uventede vennskap - med melankolske og musikalske undertoner. Aki Kaurismäki vant Sølvbjørnen i Berlin for beste regi.